Igen, akarom.

2016/09/04. - írta: Huber Zsuzsi

.

Az elmúlt pár napban, teljesen akaratlanul, más helyeken, helyzetekben, de nagyon hasonló beszélgetésekbe csöppentem. Kapcsolatok. Emberi kapcsolatok. Párkapcsolatok. Házasság. Persze most mondhatja mindenki, hogy ugyan hiszen mindig minden erről szól és tényleg. Érdekes, hogy valahogy ide lyukadunk ki. Eszembe jut a filmrészlet, Ízek, imák, szerelmek, rögtön az elején, amikor a narrátor elmeséli, hogy az emberek még menekülés közben, egy menekülttáborban is erről beszélnek egy segítségre siető pszichiáternek, kit ismertek meg, az hogy bántotta meg őket, de szerelmesek, nem szerelmesek stb. Szóval az a helyzet, hogy a világban, az életünkben kismillió dolog zajlik, történik, de ami igazán foglalkoztat minket, az igencsak úgy tűnik az, hogy kit szerethetünk és ki szeret viszont.

A beszélgetések szerteágazósága és eltérősége viszont elgondolkoztatott. Valóban ennyire kaotikus lenne most minden? Igencsak. A személyes véleményem, megérzésem az, hogy a családi emberi rendszerek alapjaiban fognak megváltozni, mert egyértelműen látszik, hogy a régi (különben talán 50-100 éves?) minta nem fenntartható. Egyszerűen nem működőképes. De lássuk miben voltak eltérőek a vélemények. Harmincas – hajadon – meggyőződése, hogy a párkapcsolatok, főleg a házasságok legfeljebb egy pár évig tarthatók fent. Hogy annak a gyakorisága, hogy az egyik fél 8-10 – vagy még kevesebb - év után ki-ki tekintget, sőt ki is ugrik a kapcsolatból, elkerülhetetlen. Hogy a dolgok annyira felgyorsultak, hogy az a 8 év talán 25-nek felel meg. Ezzel különben egyet is értek. A világ, az életünk csak pörög és pörög és igen komoly tudatosság kell ahhoz, hogy az időt kicsit lelassítsuk. Szükséges lelassítani, több szempontból is. Leginkább magunk miatt. Leginkább azért, mert ha nem tesszük, elrepül mellettünk. Mert a dolgok megéléséhez idő kell, az nem elég, ha valami csak megtörténik, azt meg is kell élni. Érezni kell, át kell dolgozni. Hagyni, hogy hasson ránk, hogy átjárjon, hogy alakítson. Hogy keletkezzenek vele kapcsolatban érzelmek, azokat megélni és kifejezni.

Visszatérve a beszélgetésekre új helyszín, új partner ezúttal 30-as évei közepén járó srác, párkapcsolatban, egy lurkó apukája. És cinkos szemmel, de teljes őszinteséggel és megelégedettséggel avat be a „titokba” kimondatlanul, amikor közli, hogy arra mindig is nagyon odafigyelt, hogy minden egyes éjszaka otthon a párja mellett hajtsa le a fejét. Bármi történik is, ő hazatalál. „Mert ez az igazán fontos a nőknek, nem?” Kérdezi. Huh, hirtelen nem is tudom, mit mondjak. Hogy mi az igazán fontos. Túlzott idealizmusnak érzem azt mondani, hogy egy őszinte kapcsolat, ahol a felek átláthatóak a másik számára. Abban az értelemben, hogy teljesen és mindig nyitottak a másik felé, hogy a szövetségesüket, a társukat látják a másikban, nem pedig valakit, aki az ő szórakoztatásukra van, a boldogságukért vagy, hogy ne legyenek egyedül. Időt adnak maguknak és a másiknak is, hogy megismerjék egymást és nem címkézik a másik „jó” vagy „rossz” tulajdonságait, nem elvárással fordulnak felé, hanem kíváncsisággal, elfogadással és szeretettel. Olyannak fogadják el és szeretik egymást, amilyenek. Ahol megosztanak sok mindent egymással, és abba a mindenbe tényleg annyi fér, amennyit mindketten elbírnak. Persze ezt a párt meg is kell találni, és ez feltételez némi önismeretet is, tudnom kell ugyanis ki vagyok én ahhoz, hogy tudjam ki a társam az életben. Ok, érzem, hogy ez a realitásoktól nagyon messze áll és sokan legyintve most csak annyit mondanak: „Jah, persze!” és kinevetnek, mint álmodozó kis fruskát. De tényleg, nem lenne az ilyen kapcsolat értékesebb mindennél?

Aztán ott van a 40-es, sikeres és jóképű kedves srác. Aki, amikor a magánéletéről kérdezem csak annyit mond, elkeserítő, és minden rossz. És aztán viszonylag gyorsan tér rá arra, hogy ha bemegy egy helyre már nem is a nőket, hanem sokkal inkább a gyerekeket nézi, annyira hiányzik az életéből egy (és valószínűleg a család is). És ahogy ezt mondja olyan szomorú, valós fájdalmat hordozó a tekintete, egészen meglep. Ha egy férfi ennyire vágyakozik erre ennyi idősen, gondolhatom egyes lányismerőseim is hogy szenvedhetnek. Végül a szintén 40-es, kétgyerekes, házas srác. Aki kicsit elítélően beszél hasonló korú szingli fiú barátairól, mondván, hogy azért már nem itt kéne tartani, bulikban boros pohárral a kézben csajozgatni, és aki minden évben fogadásokat köt az egyikükkel, hogy karácsonyra bemutat neki egy komoly kapcsolatot. Nevetve meséli, hogy sokadik éve nyer már. Egy buliban beszélgetünk késő este, 11 körül. És feltűnik, hogy nézegeti a körülötte álló nőket, egyre másikra szexuális tartalmú megjegyzést is tesz. Amikor ezt megjegyzem neki, mosolyogva elmormol valamit arról, hogy nyílván a házasságban nem tartható a hűség. De ő nem válik. Szerinte egy „normális” ember tudja értékelni az ilyen kapcsolatokat és nem dobja el. Itt egy rövid megjegyzés. Nem is Ti szoktátok pasik. Azok a nők szokták, akik látnak és éreznek, várnak, reménykednek és végül, amikor hetek és hónapok telnek el és semmi sem változik, elengednek. Elengedik a közös életet, az idilli képet a nem létező családi egységről és fogják a bőröndöt, az 1-2 gyereket és lelépnek. Mert talán mégse az a legfontosabb, hogy otthon hajtsa le a fejét a férfi. Mert lehet, hogy számít a lefekvés előtti 10 óra is. És más mellett találják magukat. Akik megadják azt, amit már hónapok-évek óta hiányolnak. És mondanom se kell, hogy akkor még ők a gonosz mostohák, akik elengedték a család szentségét. És a férfi nyaldossa a sebeit (és most már tényleg büntetlenül és szinte igazoltan mulathatja az idejét fiatal lányokkal, akik igazából nem is érdeklik). Bocsánat, sokkal összetettebb ez a kérdés és két ember kapcsolata annál, hogy bárki felett pálcát törjek, de mostanában több ilyen szakításnak és válásnak voltam tanúja.

Szóval mi az igazság? Miért vagyunk ilyen nagyon-nagyon sokan egyedül. Amikor úgy tűnik mindenki egy szerető társra és egy boldog családra vágyik. És ha vagyunk olyan szerencsések, hogy ez megvalósult miért engedjük, hogy oda vesszen, hogy apró darabokra törjön szét és múljon el, és a gyerekek a manapság annyira elterjedt „patchwork” családokban nőjenek fel. De kérdezhetnék mást is. Ha így nem működik, vajon hogyan működhet? Biztos baj van azzal, hogy változnak ezek a tendenciák is és a társadalmunk 50 vagy 100 év múlva már teljesen más rendszerben fog felépülni? Szerintem csak egy a baj. Hogy annyi a magányos, szomorkás ember. Aki úgy érzi, hogy valami hiányzik az életéből. Mert az tény, hogy az ember társas lény. Ahogy az egyik srác is mondta, persze az baj, ha valaki jól érzi magát egyedül is, mert azért társ mellett sokkal boldogabb tud lenni az élet, nem igaz? De igen. Együtt jobb. Együtt boldogabb…vagy annak kéne lennie.  

luv.jpg

/photo: www.balletforadults.com/

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivemjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr7211675421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DocBulywood 2016.09.05. 11:01:19

Olyan rossz a charset, h olvashatatlan, amit írtál. Kérlek állítsd át valami megszokottra, pl arial-ra.

Huber Zsuzsi 2016.09.05. 11:27:52

@DocBulywood: Szia, átírtam, remélem most már jobb lesz. Üdv. Zs.

steery 2016.09.05. 11:48:45

Nem az idő gyorsult fel és nem az életünk lett gyorsabb. A világunk lett információban gazdagabb, ezért sokszínűbb, ezért változékonyabb, ezért összeférhetetlenebb. Már nincs olyan, hogy általános műveltség. Egyre kevesebb az olyan dolog, amiben közmegegyezés van. Minden ember egyre több tudásra tesz szert, amely tudások egyre különbözőbbek egymástól, így mi is egyre különbözőbbekké válunk egymástól. Minden embernek más az önképe, a világképe, az értékrendje, a céljai, az élethelyzete. Az eredmény: egymással egyre inkább összeférhetetlenek vagyunk. Ezért nem lehet családban vagy bármilyen közösségben együtt élni másokkal, hisz az egyetlen dolog, ami közös bennünk, az az, hogy nincs bennünk semmi közös. Ezért van egyre több szingli. A társadalom széthullik, már inkább társtalanalomnak kéne hívni. És ezt nem lehet se megfordítani, se lelassítani.

Csőszbocskor 2016.09.05. 13:08:49

Önzés. Mindenki azt hiszi, hogy készen jár neki a rózsaszín álom. Ami nem olyan, az nem jó, le kell cserélni. Közben meg sem ismeri igazán a "társát", akivel közben esetleg gyereket, közös tulajdont, stb. vállalt, mert őszinte beszélgetés nincsen, az emberek nem ismerik egymást és magukat sem. Egyébként meg az ember úgy érzi magát, ahogy akarja. Ha panaszkodni van kedvük, akkor csinálják csak azt. A maga teremtette világban él mindenki.

bron32 2016.09.05. 13:20:07

Régebben nem igazán volt választás, a családalapítás a legfontosabb életcél volt, ma már nem így van.
Régen nem volt lehetőségük az embereknek az igazi vágyaik kiélésére a családi/egyházi/társadalmi elvárások, a lassú kommunikáció és a szerényebb anyagi lehetőségek miatt. Ma már van erre lehetőségük, ezért meg is próbálják. Persze a legtöbbnek nem sikerül, de a remény hal meg utoljára.
A másik gond, hogy mindenki tökéletes társat akar. Nem a jót értékeli, hanem a hibát keresi benne és folyton mérlegel.
A nagykorú emberek többsége ráadásul egy nagyra nőtt gyerek felelősségvállalás, bölcsesség, kitartás, magabiztosság, érettség és erős önkép nélkül.

Leylandi 2016.09.05. 13:36:43

"Nem is Ti szoktátok pasik. Azok a nők szokták, akik látnak és éreznek"

Minden gendernáci (nemtől függetlenül), aki általánosítva a MÁSIK nemet hibáztatja bármely bújáért-bajáért, tehet arról, hogy olyan sokan élnek ma egyedül.
Az ok a nemek közti ellentétek mesterséges szítása. Az árokásás. A politikában is így működik, azért van kettészakadva minden szempontból az ország.

engedélyes pinaellenőr 2016.09.05. 13:39:15

A fogamzásgátló feltalálója a felelős az emberiség legnagyobb genocídiumáért..

Haloperidol 2016.09.05. 14:08:25

Hát persze, mindenki vágyik párkapcsolatra, de aztán tenni kevesen tesznek érte.
Ha van, azt meg nem becsülik meg.

NAR 2016.09.05. 14:23:27

@bron32: "A másik gond, hogy mindenki tökéletes társat akar. Nem a jót értékeli, hanem a hibát keresi benne és folyton mérlegel."

Ja, ja. Keresik, keresik, aztán nem találják. Irreálisak az elvárások, főleg a külsőségekre vonatkozók (akiknek csak 185 centis férfi jó vagy csak 55 kilós nő, persze hogy nem találnak társat).

Ravasz Figyelmeztetés 2016.09.05. 15:38:06

De unom már az x-edik tipikus ostoba női nyavalygást, ami a párkapcsolati dinamika totális meg nem értéséről tanúskodik.

1. számú tévedés: A monogám házasság igenis működik, az emberiség legsikeresebb intézménye évezredek óta. Ami nem működik, az a házasság 2.0, ahol a nő bármikor, minden ok nélkül (értsd: a válóperben nincs felelős) boríthat, viheti a gyerekeket meg a közös lakást, és anyagilag romlásba döntheti az exférjét tartásdíjjal (ami sokszor burkolt feleségtartás). Ebből, köszönik a szépen, a férfiak egyre kevésbé kérnek, különösen úgy, hogy a szexhez házasságon kívül is könnyen hozzájuthatnak (már aki; aki meg nem, az fűevő lesz, mint a japán férfiak).

2. számú tévedés: nem a férfiak hűtlensége az egyetlen ok, ha a házasság válással ér véget. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a két nem azonos arányban hűtlenkedik. A válások több, mint kétharmadát viszont a nők kezdeményezik, ez tény. Hogy is van ez akkor?

Irbisz 2016.09.05. 19:09:31

1. Tevedsz. Kb. soha nem müködött igazan, hol igy, hol ugy sepertek ala a problemakat
2. Mi ezzel a gondod? A poszter is ezt mondta, hogy ha mar odajutnak, akkor valnak, nem hazaernek mindenkepp este 10-re, hogy barmi törtenik is, a parjuk mellett hajtsak a lamra a fejüket :)

2016.09.06. 09:18:48

Simán a korlátlanul hozzáférhető információ, a stressz, és a megfelelési kényszer felelős mindenért.

Az első tehet róla, hogy SOKKAL tágabb világképed van, mint bármelyik előtted volt generációnak. Férfiként már most hatványozottan több meztelen nőt láttál, mint összesen az összes felmenőági rokonod, mindenkit beleértve. Nyílván tudat alatt is szelektálsz, törekednél a tökéletesre, még akkor is, ha az nem létezik, csak photoshoppal csinálta valaki. Az intelligens, és érzelmileg stabil ember felismeri, és elfogadja, hogy nincs, és nem is lesz tökeletes kinézetű partnere, mert emberből vagyunk, szupermodell nem terem a bokorban, vagy ha igen, akkor az más miatt nem lesz tökéletes.

A második a munka, a felgyorsult élet, és az értelmiség kizsigerelése miatt van. Pozició függvényében egyre nagyobb és nagyobb munkahelyi és magánéleti prés alatt vagyunk, amit valahogy ki kell simítani (ki meditációval, ki játszóterezéssel, ki jógával, ki pedig azzal, hogy online játékokban lövi halomra a többieket.)
Ha nincs meg ez a kipróbált, és működő szelep, akkor egyre csak halmozódik, és végül a családon-kapcsolaton fog lecsapódni.

A harmadik pedig a társadalmi berendezkedés miatt van. Mindenünk a self branding, egyfolytában nyomás alatt van az ember hogy a legjobbat mutass magából. Tökéletes szelfi, jobb állás, több pénz, kockásabb has, több lájk.
Ha ez átcsap abba, hogy "fiatalabb feleség", mert a havernak is az van, akkor kész a képlet.

Szóval igen, szar helyzet ez, sokkal több kockázati faktorral kell szembenéznie egy (bármilyen) kapcsolatnak, mintha kétszáz éve földműves lenne az ember egy zsákfaluban. De a sok negatívum mellett azért ott van az, hogy az ember mégsem földműves egy zsákfaluban; utazhat, tanulhat, tapasztalhat.

2016.09.06. 09:23:55

@Equinoxe: És igen, tudom hogy sok félreütés van benne, de éppen egy két idegen nyelven folyó szakmai telefonkonfereinciában vagyok, és merül az elem a billentyűzetemben, amitől hülyeségeket csinál néha.
QED.

bron32 2016.09.06. 16:16:06

@NAR: Érdekes, hogy sok kövér nő visszautasítja a kövér pasikat. A többségük nem talál olyat, a többi is csak alkalmira. Lefogyni persze nem akarnak.
süti beállítások módosítása